Възможността да сезират Конституционния съд имат президентът и  1/5 от

...
Възможността да сезират Конституционния съд имат президентът и  1/5 от
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: Ако президентското вето бъде преодоляно се отваря  възможността за сезиране пред Конституционния съд

" Възможността да сезират Конституционния съд имат президентът и  1/5 от народните представители ", напомни Киселова 

Доц. Наталия Киселова, лекар по Конституционно право, учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски “, в изявление за предаването " Добър ден, България " на Радио " Фокус “ 

Отзвукът от ветото на президента. Президентът Румен Радев подписа декрет, с който връща за ново разискване разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, който беше признат от Народното събрание на 2 декември. Какво значи това на процедура? Говорим в идващите минути с доцент Наталия Киселова – лекар по конституционно право, учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски “.   

Трябва да кажем първоначално две неща. Първо, времето, в което се връща закона за ново разискване, е сред несполучливия първи и връчването на втория мандат. И защото част от водачите на " Продължаваме промяната “ обвързаха договарянията и вероятно изпитание за сформиране на държавно управление с позицията във връзка върнатия към този момент закон, защото първоначално имаше дребна спогодба – ще върнем незабавно, в случай че няма несъгласие, и това, че доскоро Народното събрание, в случай че мога по този начин да се изразя, съкрати ваканцията си и в действителност няма да почиват до 10 януари, а единствено до 2-ри. Така че чакам или идната седмица, или след Нова година директно да има наново гласоподаване на закона.  

Сега, в случай че " хартиената коалиция “, както я нарекохме условно още първоначално, успее за повторно да прегласува същите тези промени в закона, какво следва оттук насетне? Може ли президентът повторно да наложи несъгласие по Конституция?  

Ако законът бъде наново утвърден, по този начин, както беше признат на 2 декември, както казахте, то след приемането на закона президентът е задължен в 7-дневен период да го обнародва в " Държавен вестник “ и от деня на обнародването към този момент текат, т.е. отваря се опцията за сезиране пред Конституционния съд. Това е към този момент друга опция за покачване на въпроса, само че пред различен орган, не пред Народното събрание.  

Пред Конституционния съд този въпрос може да го повдигне още веднъж президентът, по този начин ли? 

Не единствено президентът, а и да кажем 1/5 от народните представители.  

Ако да речем " Продължаваме промяната “ решат, също могат да апелират в Конституционния съд, в случай че вярно употребявам терминологията.  

Да, защото те имат повече от 1/5 – имат 48 народни представители, тъй че могат да оспорят там измененията, да.  

Сега обаче, в случай че би трябвало малко да влезем в политическия разбор, през вчерашния ден разбрахме, че Българска социалистическа партия имат желание да поддържат втория мандат, т.е. да поддържат " Продължаваме промяната “… 



Ако бъдат поканени да беседват – вършим тази спогодба.  

Да, тъкмо по този начин, в опитите да се сформира държавно управление с втория мандат. Означава ли това, че можем да го обвържем още веднъж с хартиената бюлетина, тъй като Българска социалистическа партия – в действителност те внесоха тези промени в закона, в името на това да се сформира кабинет, в случай че Българска социалистическа партия реши също да отдръпна концепциите си за връщане на хартиена бюлетина и да не подкрепи 

Тъй като парламентарната група на Българска социалистическа партия не е обвързала двете тематики, то зависи от " Продължаваме промяната “ дали биха желали да проведат диалози, респективно да ги поканят за поддръжка. Така че по-скоро самодейността съгласно мен ще бъде от страна на " Продължаваме промяната “, в сравнение с Българска социалистическа партия.  

Има ли шансове този втори мандат да бъде осъществен?  

Възможността за шансове всички настояват, че понижава и всички към този момент се готвят за избори, само че съгласно мен шансове има, тъй като в случай че деликатно проследим, част от парламентарните групи – имам поради отвън ГЕРБ, си поддържат същите позиции, които поддържаха през вчерашния ден и в предишните дни, по-скоро биха подкрепили, макар че то зависи кой ще е претендентът за министър-председател и кои ще са претендентите за министри, с изключение на кой е мандатоносител. И в случай че в действителност се поддържа това схващане да сме надалеч от политическите водачи, т.е. можем да чакаме, че нито господин Кирил Петков, нито господин Асен Василев ще бъдат претенденти за министър председател, респективно от " Демократична България “, защото там са повече партии, да не ги изреждам, водачите, можем да забележим старания в действителност за по-отдалечени от дейната политика в последното десетилетие претенденти или пък човек, който изобщо не е бил в политиката, както беше с господин Габровски. казусът съгласно мен при господин Габровски беше както съставът на държавното управление, по този начин несъмнено и откровенията кой му е помагал, съветвал, а също по този начин и предишното на забележителна част от претендентите за министри.  

Чухме за едно възобновление на Национална движение „Симеон Втори". Можем ли да забележим някое лице от там? 

Един от вицепремиерите, които бяха препоръчани, понастоящем шеф на Националния институт по правораздаването – госпожа Тачева, само че несъмнено и значителният произход на Политическа партия ГЕРБ е от Национална движение „Симеон Втори" и съгласно мен това даде първичния подтик, когато ГЕРБ влизаше в политиката както на локално, по този начин и по-късно на европейско и национално равнище. Но съгласно мен доста рядко… би трябвало да помисля дали е имало в българския политически живот такива възраждания, в случай че можем да ги назовем, на партии, които са изгубили избори и по-късно се връщат още веднъж, към този момент с парламентарно посланичество. Не мога да се сетя сега. Според мен хората, които са дали своят вот за Национална движение „Симеон Втори" – тук не приказваме за водачите, ние можем да се сетим… 

Да, аз по-скоро имах поради не самата партия да се възроди и да влезе в Народното събрание, а персони, които са известни точно с това, че са били излъчени от Национална движение „Симеон Втори" – там имаше много уважавани персони, всяващи почит, които да бъдат  припознати или от " Демократична България “, или от " Продължаваме промяната “, което не е невероятно.  

Разбира се, че има персони, които и сега са дейни обществено. Проблемът обаче е, че – деликатна ще бъда – когато си бил в политиката в избран интервал от време и методът, по който си излязъл, а точно – неспособност да прескочиш 4-процентната преграда, хората са потърсили други поприща, както и гласоподавателите други партии. Според мен това беше по-скоро изпитание да се помогне на проектоправителството на господин Габровски, в сравнение с действително връщане. Но въпреки всичко дано да забележим, следва след Нова година такова изпитание. Т.е. те хем желаят да поддържат държавно управление, хем въпреки това пък се готвят като за предварителни парламентарни избори.  

Поглеждайки в профил, наподобява по този начин, че всички от участниците в 48-ото Народно заседание се готвят за предварителни парламентарни избори. Обаче в случай че в този момент тази процедура с измененията, които бяха импортирани в Изборния кодекс, и президентът наложи несъгласие, се стигне до там, че въпреки всичко хартиената бюлетина още веднъж се върне в историята, това от какво значение ще бъде? Обвързвам го малко с третия мандат тук към този момент.   

Т.е. вие допускате, че е допустимо ветото да не бъде преодоляно?  

Допускам, да. Да речем, че стигнем до подобен процес на събитията.  

Аз към сегашния миг мисля, че по-скоро машините ще отидат в историята, тъй като в случай че деликатно четем претекстовете на ветото, президентът обръща внимание на нещо, което дребна част от народните представители съгласно мен са осъзнали, че е било гласувано, от тия, които поддържат хартията, а точно – машинното гласоподаване в действителност е прийом да се принтира хартиена бюлетина. И Централната изборна комисия – и на това е наложено несъгласие – би трябвало да оповести авансово какви са отбраните на тази хартия. Това е доста внимателен въпрос, тъй като той може да даде опция след това за още по-силно съмнение към машините. Затова споделям, че по-скоро те ще отидат в историята, тъй като в случай че се знае какви са отбраните на хартията, то множеството хора биха избрали да гласоподават на хартия прагматично, с цел да не се загуби вота им. Но в случай че приемем, че ветото бъде сполучливо и Народното събрание се съгласи с претекстовете на президента, то тогава ГЕРБ и Движение за права и свободи ще останат в изолираност, а Българска социалистическа партия и " Възраждане “ по-скоро биха били в поддръжка на " Продължаваме промяната “, защото " Възраждане “ са по-скоро за машинно гласоподаване. Така че това съгласно мен би била преконфигурация на парламентарната система. Но отново споделям, съгласно мен е по-малко евентуално това, което вие твърдите, да се случи. 

Аз не го настоявам, позволявам го единствено като един от вероятните разновидности. 

Да, несъмнено, несъмнено. 

Обсъждаме всевъзможни разновидности сега и по този начин ще бъде явно, до момента в който не забележим какво ще е случи и с втория, и с третия мандат. 

Аз си мислех и през днешния ден не съм имала опция да видя дали беше оповестено, че указът е дошъл, тъй като дано да бъдем малко официални в процедурата – в правилника е планувано, че от момента, в който ръководителят на Народното събрание оповести, че е постъпил указа са претекстовете за налагане на несъгласие, от идващия ден нагледно казано Комисия по правни въпроси, защото тя беше водеща, ще бъде в обвързване към този момент да прегледа претекстовете. И защото през днешния ден е четвъртък, съгласно мен по-скоро на следващия ден би постъпил указът и другата седмица ще бъдем очевидци евентуално на разискване на съвещание на Правна комисия на ветото. 

Да, и е допустимо това да върви редом с връчването на втория мандат, в случай че – отново слагаме условности… 

Разбира се. 

Ако президентът не реши да връчи втория мандат след празниците. Или и там има период? 

Ако се обърнем към Конституцията, сред първия и втория изследователски мандат – като възлагане от президента имам поради, няма период. И в този смисъл, в случай че деликатно гледаме датите, защото президентът през днешния ден е в Брюксел на Европейски съвет, то да кажем първата допустима дата е на следващия ден. Само че пък в случай че погледнем календара, другата седмица по това време ще бъдем в навечерието на Бъдни вечер и не съм уверена дали в този интервал президентът би връчил да вършат диалози за държавно управление, тъй като пък теоретично, несъмнено, в случай че се бърза да се извърти процедурата, то сред Коледа и Нова година би трябвало да насрочат съвещание, а те към този момент си гласоподаваха от 24 декември до 2 януари да бъде ваканцията. Така че съгласно мен по-скоро можем да мислим за края на декември или след 3 януари връчване на втория изследователски мандат. И тук към този момент президентът сподели, че се стреми към връчване вероятно на трети мандат след Нова година, тъй че той е пореден в поръчките, които прави, и допускам, че и вторият, и третият ще бъдат връчени по-скоро след Нова година.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР